Logo HartaOradei.ro

Cetatea Oradea

Spectaculos monument arhitectonic, una din putinele cetati functionale si in prezent, aflata pe lista patrimoniului UNESCO. Se spune despre Cetatea Oradea ca nu putea fi cucerita datorita vastelor retele subterane de legaturi cu exteriorul. Santul cu apa al Cetatii era umplut in caz de asediu cu apa termala (prin aductiuni) din paraul Petea. In prezent in incinta Cetatii fiinteaza Facultatea de Arte Vizuale din cadrul Universitatii din Oradea.

Cetatea a fost ridicata de catre regele Ladislau I, pe locul unei mai vechi fortificatii. A fost devastata in timpul invaziei mongole din 1241, eveniment descris de catre canonicul italian Rogerius in opera sa Carmen miserabile (Cantec de jale). Cetatea este ridicata din nou, urmand a fi devastata in februarie 1474 de catre o armata a Imperiului Otoman. Urmeaza o alta etapa de reconstructie finalizata in 1618 de catre principele Gabriel Bethlen. Cetatea era celebra pentru santul cu apa calda ce o inconjura, care se dovedea foarte eficient si iarna, cand nu ingheta.

Date informative
Suprafata totala: 150.000 mp
Suprafata construita: 21.000 mp
Suprafata utila: 38.000 mp
Constructie renascentista: zidul de aparare
Constructii baroce:
- Palatul Episcopal
- Biserica Catolica
- Brutaria
- Corpurile anexe

Cadrul legal
Conform legii 5/2000 privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului national Cetatea Oradea este monument istoric de categoria A de valoare nationala exceptionala grupa cetati, pozitia 10, sectiunea a III-a zone protejate.
Localizare: Piata Cetatii, Oradea, BH, ROMANIA
Deschide Site Cetatea Oradea

Galerie Foto

Comentarii


Nu exista comentarii pentru aceasta locatie!