Logo HartaOradei.ro

Teatrul de Stat din Oradea

Teatrul de Stat Oradea este una din cladirile cele mai impunatoare ale centrului orasului Oradea. Ea dateaza de la inceputul sec XX, inaugurarea a avut loc la 15 octombrie 1900. Conceptia elegantei constructii - in stilul secesion clasicizant, apartine celebrilor arhitecti vienezi Fellner si Helmer, autori a 42 de cladiri teatrale, de la Zurich la Odessa. Teatrul de Stat Oradea a fost construit in perioada 21 iulie 1899 - 1octombrie 1900 de catre arhitectii Rimanoczy Kalman Junior Guttman Josef si Rendes Vilmos.

Sala este dispusa pe 3 nivele, oferind pana la 1.000 de locuri, din care 670 pe scaune. Teatrul functioneaza cu 2 sectii, reprezentate de trupa Iosif Vulcan in limba romana si trupa Szigligeti Ede in limba maghiara. Cladirea a gazduit, pana in 1918, la Unirea Transilvaniei cu Romania, spectacolele trupei teatrale permanente maghiare, iar dupa Unire, si celebre trupe teatrale romanesti ale teatrelor din Cluj si din Romania de dincolo de Carpati.

Prima trupa stabila care a jucat in limba romana la Oradea a luat fiinta in 1928 in cadrul Teatrului de Vest, fiind precedata de numeroase trupe teatrale diletante, alcatuite din artisti amatori.

Sectia romana a Teatrului de Stat Oradea a fost infiintata in anul 1955. La Oradea s-a prezentat in 1978 primul text romanesc, datand din 1778, descoperit in Biblioteca Episcopiei oradene si pus in circulatie (autorul necunoscut): Occisio Gregorii in Moldavia Vodae tragedice expressa. Teatrul dispune si de o Sala Studio cu 50 de locuri. Aici se joaca piese scurte, se organizeaza spectacole lectura, recitaluri de poezie, spectacole cu caracter experimental.

Din 1976, Teatrul de Stat Oradea organizeaza bianual, in colaborare cu Ministerul Culturii, Primaria orasului si Consiliul Judetean, un Festival de teatru scurt - unic in lume, se pare, ajungand la cea de-a XV-a editie. Teatrul de Stat Oradea functioneaza azi cu doua sectii: romana si maghiara.

Teatrul de Stat Oradea este un teatru de repertoriu, sectia romana dispune de o echipa artistica stabila de 32 de persoane: 29 de actori, 2 scenografi si un regizor.

Trupa "Iosif Vulcan" a Teatrului de Stat Oradea si-a obisnuit publicul cu un repertoriu de succes, punand in scena piese din repertoriul clasic si contemporan, national si international, colaborand de-a lungul ultimelor stagiuni cu cei mai importanti regizori romani: Victor Ioan Frunza, Alexandru Dabija, Mihai Maniutiu, Alexander Hausvater, Petru Vutcarau, Claudiu Goga. Teatrul de Stat Oradea este o institutie publica de cultura subventionata de Consiliul Judetean Bihor.

Adresa: P-ta Regele Ferdinand nr. 4-6
Telefon: 0259 476568, 0259 436592
Telefon / Fax: 0259 417864
E-mail: teatruloradea2003@yahoo.com, teatrul_oradea@yahoo.co.uk
Localizare: Piata Regele Ferdinand I, Oradea, BH, ROMANIA
Deschide Site Teatrul de Stat din Oradea

Galerie Foto

Comentarii


Nu exista comentarii pentru aceasta locatie!